Thursday , January 21 2021

Scientists from NASA have developed a new system for detecting and intercepting asteroids before hitting the EarthOne of the leading NASA scientists found that the best way to protect the Earth from asteroids is to build a telescope that will notice it as soon as possible.

Dr Emmy Minner, chief NASA asteroid mission researcher, said that trying to spot asteroids with current telescopes is like trying to spot a "lump of coal in the night sky".

Her team at the NASA Laboratory Laboratory in Pasadena, California, has developed a new system designed to notice large meteors that can cause significant damage.

The telescope will be able to find incoming asteroids that can cause huge damage, such as the one that wiped out the dinosaurs 66 million years ago or the meteor Chelyabinsk, which caused numerous injuries when it exploded the impact on the Earth's atmosphere in 2013.

Dr Minner told a conference in Denver on Tuesday that the observation of asteroids would earlier give scientists more time to develop a strategy to intercept.

"Ако најдеме објект само неколку дена од влијанието, во голема мера ги ограничуваме нашите избори, па затоа во нашите напори за пребарување се фокусиравме на наоѓање на Неос (објекти близу Земјата), кога тие се подалеку од Земјата, обезбедувајќи максимална количина на време и отворање на поширок спектар на можности за ублажување ", рече таа.

"Neos се суштински слаби, бидејќи тие се претежно навистина мали и далеку од нас во вселената", додаде таа.

"Add to this the fact that some of them are as dark as a toner for a printer, and trying to spot them against black on space is very difficult."

Наместо да користи видлива светлина за да ги забележи пристигнатите објекти, тимот на д-р Мајнзер имал карактеристичен потпис на Неос – нивната топлина.

Сликата добиена од вселенскиот брод Hayabusa2 покажува камен и песок откако куршумите беа пукани во површината за да собираат податоци од вселенскиот брод Hayabusa2 по слетувањето на астероидот Рјугу (AFP/ Getty Images)

Астероидите и кометите се загреваат од сонцето и сјаат светло на термички бранови должини познати како инфрацрвени.

Ова ги прави полесно да ги забележат со инфрацрвениот истражувачки објект одблиску до Земјата (Neowise).

"Со мисијата на Neowise можеме да забележиме објекти независно од нивната површинска боја и да ја искористиме за да ги измериме нивните големини и други својства на површината", вели д-р Мајнзер.

Ова дава увид во тоа колку се големи објекти и од што се направени, и двете критични детали во поставувањето на дефанзивна стратегија против NEO-опасни за Земјата.

Една стратегија е да се "подвлече" НЕО подалеку од неговата траекторија кон Земјата, но за да се направи тоа, потребни се детали за неговата маса, големина и состав.

Астрономите сметаат дека испитувањето на составот на астероиди ќе помогне да се разбере како е формиран Сончевиот систем.

"Овие предмети се суштински интересни, бидејќи некои се сметаат за стар колку и оригиналниот материјал што го сочинувал сончевиот систем", вели д-р Мајнзер.

"Една од работите што ги откриваме е дека NEOs се прилично разновидни во композицијата".


Source link