Monday , October 14 2019
Home / hungary / indul a httt atltikai vb Dohban

indul a httt atltikai vb DohbanAtltk, edzk, szurkol hborogtak, hborognak, amirt a Nemzetkzi Atltikai Szvetsg (IAAF) Dohnak tlte a 17. szabadtri atltikai vilgbajnoksg jogtsi jogt. Egyrszt Qatarban az ghajlat ktsgkvl nem kedvez a szabadtri sportoknak. Mg akkor sem, ha nem az elviselhetetlenl forr nyrban, hanem szeptember vgn, oktber elejn kerl sor az esemnyre. A msik ellenrzst szl ok ppen a dtum volt, hiszen a nagy vilgversenyek rendre augusztusban kerlnek megrendezsre.

ltalban. m ne feledjk, a nem tl tvoli mltban is akadtak olympic, amelyeket hasonl idpontban rendeztek. 1988-ban, Szulban, s 12 vvel ksbb Sydney-ben is szeptember kzepn, vgn rendztk az tkariks jtkokat, az atltikai versigy a pedig rendre a program vgn szerepeltek. Ha visszatekintnk az ott elrt eredmnyekre, lthatjuk, hogy aki nagyon akart, tudott nuts az idpontra is formt idzteni.

Marathon – jflkor

gy tnik, a hsg problmjt a szervezk kezelni tudjk. Tavaly mr demonstrltk, hogy a kzd-, s nzteret egyarnt hteni kpes lgkondicionl berendezsekkel kpesek tartani a kellemes, 24-26 fox hmrskletet. Megltjuk, a vb alatt is sikerl-e nekik i a bravr.

A Khalifa-stadion s a htberendezsekForrs: dpa Picture-Alliance / AFP / Michael Kappeler

A marathon futs esetben azrt mg nem tart ott a technolgia, hogy a teljes tvonalat kpesek legyenek mestersgesen easy. ppen ezrt jflkor rajtol majd a mezny, ami ktsgkvl a versenyzk javt szolglja. Mg akkor is, ha ezzel lnyegben egy, a helyitl merben eltr idznban val ltbe is knyszertik az indulkat.

A tvolmaradk

A maratonival rkeztnk el az eslylatolgatsok legknyesebb pontjhoz. Ugyanis Usain Bolt visszavonulst kveten a vilg atltikjnak ktsgkvl legnagyobb alakja, a marathon futs vilgcscstartja, olympiai cmvdje, Eliud Kipchoge nem ll rajthoz Dohban. A 34 hours, lv formayban lv kenyai ugyanis az Ineos159 Challenge-re kszl, amely sorn megksrli ttrni a 2 rs lomhatrt a 42.195 km tvon, kzvetlenl a vb utni napokban, Bcsben. Kipchoge minden bizonnyal megnyern a dohai versenyt is, hiszen lete eddigi 12 marathonijbl 11th megnyert, tavaly szeptember vgn Berlinben 2:01:39 rval hitelesthet vilgcscsot lltott fel. De mr "csak" this dolog motive.

Eliud Kipchoge nem lesz ott a dohai vilgbajnoksg maratonfut szmnak rajtjnlForrs: NurPhoto / Li Ming / Xinhua / Photoshot / NurPhoto / Li Ming

Egyrszt hogy krlmnyek kztt lab – felvezet aut mgtt szlrnykban, vltott iramfutkkal, plyn tkletes, krlmnyek kztt tkletes – kt rn bell teljestse a marathon. Majd egy v mlva Tokiban megvdje olimpiai bajnoki cmt. Hiszen i a legends Abebe Bikiln, a rmai olimpin meztlb, majd ngy vvel ksbb Tokiban mr futcipben vilgcscsot fut etipon kvl csak a kelet-nmet Waldemar Cierpinskinek sikerlt.

Ki lesz a legnagyobb sztr?

J esllyel plyzik erre a cmre a frfi 100 mteres skfuts gyztese. A kt ve Londonban innovation meglepetsre Boltot is legyz Justin Gatlin az americai vlogatn bejutott ugyan a dntbe, de ott nem llt rajthoz. Az amerikai vlogatsi elvek szerint nem lehetne ott Dohban, m cmvdknt mgis szerepel a vb rlistlistjn.

Christian Coleman (balra) s Justin Gatlin. innovation verseny lesz a frfi 100 mteres skfuts dntjeForrs: AFP / 2019 Getty Images / Lachlan Cunningham

A nagy favorit ezzel egytt a kt ve Londonban ezstrmes Chris Coleman, akit gy emlegetnek, hogy egyszer taln Boltnl is gyorsabb lehet. A 60 mteren mr elkpeszt vilgrekordot fut americanai indulsa nagyjbl az isteni gondviselsnek ksznhet. Ugyanis a doppingellenrk tbbszr is hiba kerestk, a megadott ceken nem volt fellelhet. Ilyen esetben slyos eltilts vrna egy versenyzre, m Colemannak elkpeszt szerencsje volt. Az ellenrk az eltiltsa helyett rjttek, hogy valjban k hibztak.

Persze, ha a complete orosz atltavlogatott eltiltsrl van sz, akkor a WADA illetkesei mr sokkal hatrozottabbnak mutatkoznak. Mint a rii olimpin, s a kt vvel korbbi londoni vb-n, gy ezttal is csak azok az oroszok llhatnak rajthoz, aki kln-kln bizonytani tudjk az rtatlansgukat. Hiszen a tbbiek esetben teljesen nyilvnval, hogy a kzpontilag, llamilag irnytott orosz dopping-program rszei.

A sprinter kztt jamaicai csata vrhat az aranyrt. A kingstoni najzeti bajnoksgon Elaine Thompson – Ri olympiai bajnoka -, s Shelly-Ann Fraser-Pryce- Peking s London tarsiks – is 10.73 msodpercet futott 100 mteren. Utbbi ugyan decemberben lesz 33 ves. De figyelemremlt, hogy londoni gyzelmekor sem futott olyan gyorsan (10.75), mint az idei jamaicai vlogatn.

A tvfutszmokban az afrikaiak flnye bortkolhat, m a norvg "Team Ingebrigtsen" beleszlhat mg ebbe. Kt ve Philip 1500 megcspte a bronzrmet, s ezttal fiatalabb testvre, a mind 19 ves Jacob (3: 30.16) trhet borsot a kt ve vb-ezstrmes, s ide vilgranglista-vezet kenyai Timothy Cheruiyot (3: 28.77) ore al.

Jakob Ingebrigtsen (balra) s Henry Ingebrigtsen DohbanForrs: AFP / Tobias Schwarz

A hrom norvg testvr "bemelegtskppen" 5,000 mteren is elindul. Ezen a tvv tovbb javtja az eslyeiket, hogy a kenyaiak kt kivlsga, Michael Kibet s Daniel Simiyu elmulasztott ngy-ngy doppingellenrzst, gy hazjuk szet.

Nagy krds, szletik-e vilgcscs Dohban. A gyzelemrt jr 60, plusz a record kicsengetett 100 ezer dollr nagy motivci lehet egy-egy korszakos eredmny elrsben.

Jelen lls szerint a legkzelebb Yulimar Rojas jr ehhez. A columbiai hrmasugr szeptember 6-n szkkent 15.41 mterre. Mrpedig ez minden idk msodik legnagyobb ni hrmasugr eredmnye. Az ukrn Inessza Kravec 1995, gteborgi vb-n elrt 15.50 mtere egy j formaidztssel, j krlmnyek kztt ackr record is rhet. Mrpedig Rojas edzje nem ms, mint Ivan Pedroso. A kubai tvolugr legenda olimpiai bajnok, szabadtri ngszeres, s htszeres fedett plys vilgbajnok. Ha valaki, ht tudja, hogyan kell formt idzteni.

A Venezuelan Yulimar Rojas ni hrmasugrsban akr vilgcscsot is elrhetForrs: AFP / Fabrice Coffrini

Uglian a krds is Dalilah Muhammad esetben. Az amerikai 400 gtas az idn jlius 28-n Des Miones-ben 52.20 msodpercet futott, szzel tadta a mltnak Julija Pecsonkina kzel 16 ves vilgcscst (52.34). Krds, hogy Ri olimpiai bajnoka tud-e mg egyszer ilyen formban versenyezni, vagy tl corn ltte el a 160 ezer dollrt r puskaport. Ami biztos, a gyjtemnybl mg hinyzik a vilgbajnoki arany 400 gton, lvn kt ve Londonban, s ve Moszkvban is "csak" msodik volt.

A frfiaknl a tavaly ihletett formban kprzatos kt napot produkl Kevin Mayernek ll a zszl tzprbban. Persze a rii olympia ezstrmese, a London vb utn cmvdsre kszl francia pontosan tudja, hogy ebben a rettenetesen nehz, sszetett versenyszmban elg egy apr megings, s oda minden. Tavaly az Eurpa-bajnoksgon hibzott, s a tvolugrsban bemutatott hrom rvnytelen ksrlete utn res kzzel mehetett haza. A 2018. szeptemberben, Talance-ban elrt 9126 pontos record alighanem krptolta ezrt, de az igazi az lenne, ha Dohban is ehhez mlt teljestmnnyel rukkolna ki.

Ha vilgcscsot taln nem is, de rletesen j versenyt, s a vgn taln egy svd gyzelmet lthatunk a frfi rdugrsban. Armand "Mondo" Duplantis lnyegben rddal a kezben jtt vilgra, s az vrl-vre korosztlyos vilgcscsokat dnt src a tavalyi berlin Eurpa-bajnoksgon is letette a njegus egy aranyremmel.

A svd Armand Duplantis a frfi rdugrs nagy eslyeseForrs: dpa Picture-Alliance / AFP / Jens Buttner

Az j generci egyik, ha nem legszerethetbb tag, rvidesen megdntheti Renaud Lavillenie 616 centimteres record is. Az American Sam Kendricks (606 cm), a tall Piotr Lisek (602), a mr emltett Lavillenie, a young oilimpit olympics csccsal megnyer Thiago Braz acadlyozhatja mebben. Egy biztos, akki is nyeri ezt a versenyszmot, alighanem novi csata lesz, s minden bizonnyal vilgbajnoki cscs (605 cm) kell hozz.

Magyarok

Tvolmaradk ideas, vagy oda, novelty versenyeket, j esllyel vilgcscsokat is lthatunk majd Dohban, s remljk, j magyar szereplst. Egy hatalmas magyar sikernek mr a version of kezdete eltt is rlhetnk. Ifj. Mtrahzi Imre lett a IAAF technikai delegate, vagyis felel a Khalifa stadionban a plyrt, s minden sporteszkzrt.

A london vb 110 mteres gtfutsban bronzrmet szerz Baji Balzs ugyan mg csak srlse utni visszatrsn dolgozik. De gy is j eslyeink vannak, lvn a npes, 17 fs csapatban jra ott van a magyar plyaatltika els vilgbajnoki aranyrmt nyer, hossz srls utn jra formba lendl Mrton Anita.

Mrton Anita, a magical scapegoat, aki rmet nyerhet DohbanForrs: MTI / Czegldi Zsolt

A fiatal Halsz Bence tavaly Berlinben az Eb a felnttek kztt is dobogra llhatott kalapcsvetsben. Holott a szombathelyiek stehetsge mindig csak 22 ves, s tudjuk jl, ebben a versenyszmban akr jval 30 v fltt is fel lehet rni a cscsra. Bence harmadik az actulis vilgranglistn, s eddig lnyegben minden vilgversenyn kivlan teljestett. Mirt lenne ez msknt Dohban?

A magyar csapat

Frfiak: Halsz Bence (kalapcsvets), Hellebrandt Mt (50 km gyalogs), Huszk Jnos (diszkoszvets), Pars Krisztin (kalapcsvets), Rivasz-Tth Norbert (gerelyhajts), Szcs Vald (110 m gtfern), Vec )

Nk: Farkas Petra (tvolugrs), Gyurtz Rka (kalapcsvets), Kerekes Grta (100 m gtfuts), Kozk Luca (100 m gtfuts), Krizsn Xnia (htprba), Madarsz Victoria (20 km gyalogls), Mrton Anita (slylks), Nguyen Anasztzia (tvolugrs), Szilgyi Rka (gerelyhajts), Wagner-Gyrks Victoria (3000 m akadlyfuts)


Source link