Wednesday , October 16 2019
Home / hungary / Ha a Trabant drga, a Simson lass

Ha a Trabant drga, a Simson lassA hbor utni authinyban jtt el a robogk aranykora Eurpban, amelyeket knyelmesebbnek tartottak a hagyomnyos motorkerkproknl. Igazi gyngyszem kztk a keletnmet IWL Berlin, kr, hogy a 114 ezer darabos pldnyszm ellenre nlunk nem forgalmaztk. Kiprbltuk egy szp pldnyt, ami abban az vben kszlt, amikor a nvad vrosban pteni kezdtk a hrhedt falat.

Az olaszok vittk a prmet, a Piaggio Vespja s az Innocenti Lambrettja meghdtotta Eurpt, coloreteget exportltak bellk s tbb orszg megvette is a license. Az NDK anyagi s ideolgiai okokbl tartzkodott a capitalista egyttmkdstl, nerbl fejlesztett. Termszetesen i is a prt utastsra s felgyelete alatt trtnt, a vlaszts az egykori hadizemre, a VEB Industriewerke Ludwigsfeldre esett, ami hbor utn dzel hajmotorokat s alkatrszeket gyrtott.

Vgsebessge 82 km / h, clearance fogyasztsa 3.2 l / 100 km, tarts rated 70 km / h krliForrs: Retro Mobile

A tervgazdlkods lefektette, hogy Ludwigsfeldben a hszves motorgyrtsi tapasztalat ellenre csak a vz s borts kszlhet,a motor s s vltkat az MZ szlltja, nhny komponenst pedig a Simson. Vgl 1955-ben jtt ki az els model, a Pitty az MZ RT 125/1-es, 123 kbcentis, 5.5 lt egyhengeresvel, egy vvel ksbb pedig az SR56 Wiesel rkezett, az RT 125/2-es 6 lers, szintn kttem motorjval, s vltjval hromphokozat.

Plusz 20 kbcenti, aztn megrkezett a Troll

A kvetkez, az SR59 Berlin (SR: Stadtroller, azaz killed robog, 59: 1959, et al) nagyon hasonlt eldjre, a klnbsg an idomok alatt keresend. A ludwigsfeldeiek ugyanis megkrtk az MZ, hogy az RT 125/3 as well as engines at 143 kbcentire, amitl 7,5 lerre ntt a teljestmny, a vltt pedig ngyfokozatra cserltk.

A motorhoz a burkolat gyors levtelvel lehet hozzfrni, de barb kell csavarozni a ptkereketForrs: Retro Mobile

Jl mutatja a tartalkait construction, hogy ksbb ez az erforrs 9.5 lervel vitte az utdot, a TR Trollt, 10 zel pedig az MZ els site 150-est, az ES 150s.A Berlin jdonsga volt az egy szem hts lengscsillapt s a kormnyzr is. A gpnek rlt a np, a hlgyek klnsen kedveltk, mert knny volt felszllni r, a motoroknl vdte a lbakat esben s hidegben, s kttnus fnyezsei is vonzak voltak. A Berlin volt legnagyobb szmban gyrtott IWL tpus, mg exportra is jutott.

1430 mm wide, knyelmesen elfrnek kettenForrs: Retro Mobile

A Stoye oldalkocsigyrral kzsen kifejlesztett, stlusban, fnyezsben is hasonl Campi utnfutval kirndulni, camping is lehetett az SR59-essel. Nlunk nem forgalmaztk, gy itthon kevs volt belle. Amgy 1960-ban mutatkozott be Csepelen a Tnde R175 / 80 szriavltozata, amely vgl a drga gyrts, a mszaki kihvsok s a KGST-tervutastsok miatt csak 1962-ig lt, de voltak ms kelet "nagyrobogk" a ctu, cint.

A lmpcskk a tlts, az res s orszgti fnyszr visszajelzi. Alul camp is van a szatyroknakForrs: Retro Mobile

Klnleges hts futm a lemezruha alatt

A bemutatott gpet mostani tulajdonosa, Szilgyi Lszl egy bartjnl tallta, motor s vlt nlkl. Megvette, Nmetorszgban l carry transfer pedig szerzett hozz j llapot hajtst, csak a gyjtson kellett igaztani.Eredeti a fnyezs, a rozsda megkmlte, mindssze nhny apr hibt kellett koriglni. A felhajthat lsek is gyriak eredeti huzattal, a gumik jak, a kipufogdobot jrakrmoztk.

BVF gyrtmny carburtor s a benzincsap lapul a kk fed mgttForrs: Retro Mobile

Az alumnium taposlemez a kitmasztnl repedt volt, meghegesztettk, megerstettk, s az egszet fnyesre drtkorongoztk. sszeptsi engedllyel tl van az IWL a muzelis minstsen is. Nemcsak a motor s a vlt jtt Zschopaubl – Ludwigsfeldben csak a ventiltoros knyszerhtst ptettk r -, a gyjtskapcsol, a kormny, a fk- a kuplungkar, a kapcsolk s az egyoszlopos feszszablyz.

A 12 liter tank tank lnk, lengscsillapt csak a baloldalon van – bevezetse a Berlin jdonsga voltForrs: Retro Mobile

Meglehetsen furcsa felfggesztst szereltek htra, elg korltozott mozgst enged. A szerkezet oldalanknt egy-egy fels s egy-egy als lengkarbl ll,a fels s a vz kz csigba sszehajtogatott tmrgumit tettek, i a rug. All the jobb a helyzet, az olajos csillapts teleszkp rugtja nagyon rvid, kisebb thibkon is felt. A motorhoz pedig csak a burkolat levtele utn lehet hozzfrni, amihez barb le kell csavarozni a ptkereket.

Szrakoztat kt temmel robogni

Az a perfect index, de gyriak. Nem is mindegyik kiadsra tettek, viszont amelyikre igen, azokon a fnyszr burkolatnak aljra szereltk a kicsi, csepp alak villogkat. Lszl gy vette, s mivel nem lenne egyszer befoltozni a lbvdt, egyelre ez a megolds marad. Akkus gyjts az SR59, miutn kinyitottuk a benzincsapot (ezt egy, lemezruha bal oldaln vgott fedeles nylson t tejjk meg), nhny rgsra beindult.

Fix a fnyszr, gyrilag a felirat alatt Berlin vros medvs cmere lltForrs: Retro Mobile

Le sem tagadhatn MZ-ktdst, jellegzetes, magas rces hangon szl. Knny az eleje, ebbl a szempontbl j, hogy van indexe, mertha kanyarods eltt egyik kzzel elengednnk a kormnyt, knnyen beszitlna. vatosan kell kanyarodni, mert balra a szles taposlemez, jobbra az alacsony kipufogcs knnyen ler. A kemny rugzst kompenzlja valamennyire az ls, a vltpedl pedig knnyen jr, de flmteres rudazat kti ssze a vlthzzal.

Nhny szerszm elfr a sekly tlcban, s gy lehet tankolni isForrs: Retro Mobile

gy aztn van holtjtka bven, nem knny megtallni az rest. Az egyes rvid, msodik-harmadikban szpen ki lehet hzatni, s mg a negyedikben is marad valamennyi gyorst er. Kt kicsi s keskeny dobfk lltja meg: az elst finoman kell kezelni, mert ettl is beszitlhat a robog. Nmetorszgban sok a szp pldny, s j az alkatrszelltsa is, szinte minden kaphat hozz – de igazi emlket azoknak hordoz, akik a berlin fal kevsb szerencss, szocialista oldaln ltek.

Mszaki adatok – IWL Berlin SR59 (1961)

Motor: egyhengeres knyszerlghtses kttem. Hengerrtartalom: 143 cm3. Furat x lkette: 56.0 x 58.0 mm. Teljestmny: 7,5 LE, 5100 / perc fordulaton. Nyomatk: 11 Nm, 3500 / perc formaldehyde. Compression: 7.75: 1.

Ertvitel: ngyfokozat, lbkapcsols sebessgvlt, htskerk-hyts lnccal. Tbbtrcss olajfrds kuplung.

Felfggeszts: ell teleszkpvilla hydraulikus lengscsillaptssal, htul trapz lengkarok, gumirugkkal, lengscsillaptval. Egykulcsos, mechanikus mkdtets dobfkek.

Felpts: acl csvz, acl lemezburkolattal. Hossz x szlessg x magassg: 2080 x 650 x 950 mm. Tengelytv: 1340 mm. Tmeg site: 131 kg.

Vgsebessg: 82 km / h.

Mg tbb veterinos olvasnival a Retro Mobile october:


Source link